STUDIEDAG: Een preventief alcohol en drugbeleid op het werk

-

Welkomstwoord

Op donderdag 19 oktober ll. hield Preventie en Interim zijn studievoormiddag “Een preventief alcohol- en drugbeleid op het werk voor de uitzendsector”. Deze vond plaats in het auditorium van Syntra, in de gebouwen van Tour en Taxis, tevens de thuisbasis van PI. Na een kort welkomstwoord van Marijke Bruyninckx, Directeur van Preventie en Interim, was het de beurt aan onze gastsprekers.

Voorstelling van het Belgische landschap inzake alcohol en drugs op het werk

De eerste om het woord te nemen was Marie-Claire Lambrechts, coördinator sector arbeid Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) en postdoctoraal onderzoeker KU Leuven. Zij gaf meer uitleg bij wat we verstaan onder middelengebruik, en wat de cijfers zijn per gebruikt middel. Zo vallen ook sommige medicijnen hieronder.

Marie-Gabrielle Kerger, docent op de werkplek en tabakspecialist, gaf meer uitleg bij wat de gevolgen van middelengebruik zijn op het werk. Want niet alleen de individuele prestaties van de werknemer lijden hieronder; ook de veiligheid en werkrelaties met collega’s komen hierdoor in het gedrang. Verder gaf ze mee welke signalen kunnen wijzen op een problematisch gebruik door een werknemer of collega.

Het opzetten van een preventief alcohol- en drugbeleid op het werk

Na een korte maar welverdiende pauze was het opnieuw de beurt aan Marie-Claire Lambrechts, om het ditmaal te hebben over hoe een preventief alcohol- en drugbeleid op het werk eruit ziet. Hoe verwerk je dit in je arbeidsreglement? Wat zijn de mogelijkheden om alcohol- of drugmisbruik op het werk vast te stellen? En wat kan of moet je als werkgever doen als één van je werkkrachten problematisch gebruik vertoont?

Focus op de uitzendsector

Als laatste kwam advocate en praktijklector aan de UGent en LISS  Meester Isabel Plets aan het woord. Zij gaf meer uitleg bij de specifieke situatie voor uitzendkrachten, en welke de verantwoordelijkheden van uitzendkantoor tegenover gebruiker zijn. Verder legde ze uit hoe de gebruiker kan vaststellen en bewijzen of een werknemer onder invloed is. Want het recht op privacy van de werknemer moet op elk moment gerespecteerd worden.

Na een laatste vragenronde konden deelnemers en sprekers nog even napraten bij een lekkere broodjeslunch! U vindt een overzicht van de presentatie in onderstaand document.

Zie presentatie

Foto's evenement